Kötelező-e a szabványok alkalmazása?

2014.01.23.

 

Mióta megszűnt a szabványok kötelező alkalmazására vonatkozó előírás, örök vitaalap, hogy végül is kötelező-e egy nemzeti szabvány alkalmazása-betartása, vagy sem?

 

Nézzük az alapelveket:

 

1. 1995. évi XXVIII. törvény a nemzeti szabványosításról

 

6. § (1)A nemzeti szabvány alkalmazása önkéntes.

 

2. 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről

 

2. § (3) Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei megvalósításának módját — a jogszabályok és a szabványok keretein belül — a munkáltató határozza meg.

11. § Munkavédelemre vonatkozó szabálynak minősül a nemzeti szabványosításról szóló jogszabály figyelembevételével a munkavédelmi tartalmú nemzeti szabvány annyiban, hogy a magyar nyelvű nemzeti szabványtól különböző megoldás alkalmazása esetén a munkáltató köteles – vitás esetben – annak bizonyítására, hogy az általa alkalmazott megoldás munkavédelmi szempontból legalább egyenértékű a vonatkozó szabványban foglalt követelménnyel, megoldással.

 

3. MSZT közlemény

 

“A nemzetközi, az európai és a nemzeti szabványok és szabványkiadványok szerzői jogi védelem alatt állnak. Magyarországon e szabványok szerzői jogának birtokosa a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT)*. Ennek megfelelően köteles ellátni a szabványok szerzői jogi védelmét, mely szerint a szabványokat az MSZT engedélye nélkül tilos lefordítani (másolni, sokszorosítani, forgalmazni, árusítani vagy bármilyen egyéb módon terjeszteni, közreadni). Ha bárki igényli ezeknek a szabványoknak a magyar nyelvű változatát, akkor az MSZT-hez kell fordulnia.
Az előzőek figyelmen kívül hagyása, azaz fordítás készítése az MSZT engedélye nélkül jogszabálysértő (a magyar nyelvű fordítás jogszerűtlen), amelynek összes következményét a jogsértést elkövetőnek kell viselnie.”

*A nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény, valamint a nemzetközi (ISO, IEC) és az európai (CEN, CENELEC) szabványügyi szervezetek kizárólagos felhatalmazása és szabályai alapján.

 

Véleményem szerint, tehát a magyar nyelvű, nemzeti szabványok alkalmazása kötelező (vagy igazolni kell az egyéb, egyenértékű megoldást). Az idegen nyelvű szabványok azonban – jogszerű/MSZT által kiadott magyar fordítás hiányában – nem képezhetnek jogalapot.

 

További részletek, források:

MSZT, a szabványok fordításáról

Munkavédelmi módszertani útmutató

1995. évi XXVIII. törvény – a nemzeti szabványosításról

Oldal tetejére

Minden jog fenntartva © 2020 - C-E-S Bt. - VarTeam